Lääkinnälliset laitteet
Lausunnossa toimme esiin mm. kertakäyttöisten laitteiden uudelleenkäsittelyn kysymystä ja korostimme vaaratapahtumien ilmoittamisen tehostamisen tarvetta. Vaaratapahtumista
tiedottaminen muille samaa laitettava käyttäville tahoille tulee toimia tehokkaammin, mikäli kyseessä
on laitteen laitevika tai laitteen ominaisuus altistaa vaaralle. SPTY totesi, että ilman kansallisesti määriteltyjä kriteereitä, osaamista ei saada tasalaatuisesti varmistettua. SPTY näkee tärkeänä osaamisen varmistamisen ja siihen hyvien kansallisten käytänteiden luomisen, kuten esim. lääkehoidon osaamisen varmistuksessa on. Myös seurantajärjestelmä on nykyisellään huonosti ymmärretty ja sekoitetaan usein laiterekisteriin. SPTY pitää tärkeänä lainsäädännön selkeyttä ja esittää, että lakiin lisätään selkeä määrittely siitä, mitä seurantajärjestelmällä tarkoitetaan. Lisäksi SPTY korosti, että potilas- ja asiakasturvallisuuden näkökulmasta on olennaista kiinnittää entistä enemmän huomiota kotona tapahtuvassa hoidossa käytettävien lääkinnällisten laitteiden käytön turvallisuuteen.
SPTY_lausunto_20200220_HE_EU_n_lääkinnälliset_laitteet
Kommentit potilas- ja asiakasturvallisuusstrategian toimeenpanosuunnitelmaan
Laadun ja potilas- ja asiakasturvallisuuden järjestäminen ja kehittäminen tulee nähdä kokonaisuutena sekä alueellisella että valtakunnallisella tasolla niin erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon kuin sosiaalihuollon kentällä. Potilaan, asiakkaan ja asukkaan ääni ja osallisuus tulee huomioida strategian toimeenpanossa, jalkautuksessa ja uutta strategiaa kehitettäessä. Niin laatu, potilas- kuin asiakasturvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asia.
SPTY:n näkee haasteena nykyisen strategiakauden ollessa lopuillaan ettei toimeenpanoon juuri jää aikaa. SPTY esittääkin, että uuden strategian valmistelu aloitetaan viipymättä.
SPTY_lausunto_21.2.2020_Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategian toimeenpanosuunnitelma