Uusia keinoja potilasturvallisuuden tutkimiseen ja kehittämiseen

23.11.2016

HaiPro- Sosiaali- ja terveydenhuollon vaaratapahtumien raportointijärjestelmään on kertynyt yli miljoona vaaratapahtumailmoitusta. Aineisto antaa ainutlaatuisen mahdollisuuden Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan kehittämiseen tutkimuksen avulla.

 Suomen Potilasturvallisuusyhdistys ry sekä suuri osa Suomen terveydenhuollon organisaatioista on avannut mahdollisuuden HaiPro- Sosiaali-ja Terveydenhuollon vaaratapahtumien raportointijärjestelmän tutkimukseen. ”Tavoitteena on edistää sosiaali-ja terveydenhuollon potilasturvallisuutta tutkimustiedon avulla”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Ermo Haavisto. Lupaa tieteelliseen tutkimukseen tai paikalliseen potilasturvallisuuden kehityshankkeeseen voi hakea Suomen Potilasturvallisuusyhdistyksestä.

”Aineistosta voidaan tutkia millaisia potilaan hoitoon liittyviä vaaratapahtumia Suomen sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuu ja kuinka potilaiden hoitoa voidaan kehittää entistä turvallisemmaksi”, kertoo Haavisto. Luvan oman aineistonsa tutkimukseen ovat tähän mennessä antaneet 50 sosiaali- ja terveydenhuollon-organisaatiota, mukaan lukien 17 sairaanhoitopiiriä.

Kiinnostuneet tutkijat voivat nyt hakea Potilasturvallisuusyhdistykseltä lupaa tutkimusluvan antaneista HaiPro-organisaatioista yhdistetyn aineiston tutkimuskäyttöön.

Tutkimuslupa voidaan myöntää akateemiseen tieteelliseen tutkimukseen tai sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa tapahtuvaan kehitystyöhön. Yhdistys ja sen alainen asiantuntijaneuvosto koordinoi aineiston käyttöä tutkimukseen ja kehittämishankkeisiin.

”Keskitetyn koordinoinnin tavoitteena on helpottaa sekä HaiPro-organisaatioiden että tutkijoiden lupaprosesseja. Näin edesautetaan kertyneen HaiPro-aineiston hyödyntämistä sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden laadun ja potilasturvallisuuden edistämiseen tutkimuksen avulla”, Haavisto lisää.

Potilasturvallisuusyhdistys julkaisee sivuillaan tutkimuksista saatua tietoa. Tutkimuksissa ei julkaista yksittäisten organisaatioiden nimiä – tavoitteena on suomalaisen potilasturvallisuuden järjestelmälähtöinen kehittäminen syyllisten etsimisen sijaan.

Ohjeet tutkimuslupahakemuksen laatimiseksi spty.fi/tutkijoille/

Lisätiedot:

Ermo Haavisto                                                      Anna-Riia Holmström

Yhdistyksen puheenjohtaja                                Hallituksen jäsen

p. 044 707 7782                                                     p. 044 574 7018

Tiedustelut: haiprotutkimus@potilasturvallisuusyhdistys.fi