Terveisiä Asiakas- ja potilasturvallisuuden kansallisesta seminaarista

6.9.2024

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen VI kansallisessa seminaarissa 6.9 toteutui SPTY:n sessio "Tulevaisuuden turvallisuutta teko- ja tukiälyllä" sekä päivien etkot 4.9. Vakavien vaaratapahtumien iltakoulun merkeissä

6.9. sessiota puheenjohti yhdistyksen puheenjohtaja Sanna-Maria Kivivuori
HUSin projektinjohtaja Mikko Rotonen kertoi tekoälyn hyödyntämisestä terveydenhuollossa. LAB-ammattikorkeakoulun hyvinvointiyksikön johtava asiantuntija Susanna Tella kertoi tukiälystä ja lisätystä todellisuudesta hoitotyön tiedolla johtamisessa ja potilasturvallisuuden varmistamisessa. Johan Sanmark, TKI-johtaja ja terveydenhuollon erikoislääkäri Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelta, puhui tekoälyn hyödyntämisestä kirjaamisessa. Tavoitteena on vähentää terveydenhuollon ammattilaisten ruutuaikaa.

Vakavien vaaratapahtumien Iltakoulu 4.9.2024 klo 14-18

Iltakoulun järjesti SPTY, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus ja Pohjanmaan hyvinvointialue. Tilaisuuden järjestettiin hybridinä Teamsissä ja Vaasassa. Puheenjohtajina toimivat Mari Liukka, Pohjanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja ja Merja Sahlström, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen erikoissuunnittelija. Sekä Mari että Merja ovat myös SPTY hallituksen jäseniä.

Ohjelmassa käsiteltiin tietosuoja ja tiedonsaantioikeutta, jota avasi  Tomi Voutilainen, Julkisoikeuden professori, Itä-Suomen yliopistosta. Sen jälkeen käytiin keskustelua miksi vaaratapahtumia tutkitaan ja eri tapoja tutkintojen tekemiseen. Näitä avasi esimerkkien avulla  - ja potilasturvallisuuden asiantuntijat Tiia Nurminen Kanta-Hämeen hyvinvointialueelta, Linda Styris Pohjanmaan hyvinvointialueelta ja Minna Aho Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta. Potilaan ja asiakkaan ja läheisen mukaan ottaminen​ ja tiedon jakamisen teemaa käsitetiin iltakoulun lopuksi.

Luentomateriaalit: Sekä 4.9. että 6.9. materiaali, joiden jakamiseen on lupa, on jäsenten käytettävissä yhdistyksen jäsensivuilla. Pääset siihen tästä.

Ansiomerkkejä Pohjanmaan hyvinvointialueen asiantuntijoille

Session yhteydessä ojennettiin myös yhdistyksen ansiomerkki ja diplomi Pohjanmaan hyvinvointialueen ylihoitaja Kathy Gussille ja  Anna-Mari Sanjamalle, joka toimii koordinoivana palveluesimiehenä. Hyvinvointialueelta ansiomerkit ojensi laatujohtaja Mari Plukka. Kuvassa Mari Plukka, Anna-Mari ja Sanna-Maria.

Tutustu muihin ansiomerkin saaneisiin tästä.

Save The Date

Seitsemäs pohjoismainen potilasturvallisuuden ja laadun tutkimuksen kongressi (Nordic Conference on Research in Patient Safety and Quality in Healthcare, NSQH 2024) toteutui 29.-30.8.2024 Oslossa. Kongressi toteutetaan joka toinen vuosi => Seuraava, vuoden 2026 kongressi järjestetään Suomessa.

  • The 8th Nordic Conference on Research in Patient Safety and Quality in Healthcare NSQH 27.-28.8.2026, Helsinki.

Lähde ja seminaarista lisää mm. www.asiakasjapotilasturvallisuuskeskus.fi ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen LinkedIn.